Obiettivi - Aims

 

Obiettivi

  • Promuovere, coordinare e svolgere ricerche interdisciplinari su temi inerenti le proprietĂ  nutraceutiche del cibo, la nutrizione umana e animale, con specifico riferimento alle sostanze che possono svolgere un effetto preventivo e/o curativo di patologie umane ed animali, sia in quanto presenti negli alimenti che come singoli  fattori. Gli studi riguarderanno in particolare:
    • dosaggio, biodisponibilitĂ  e valutazione clinica di nutraceutici in alimenti (di uso corrente, arricchiti, funzionali) sia di origine vegetale che animale e in integratori alimentari;
    • individuazione e caratterizzazione delle specie vegetali, animali e microbiche fonte di alimenti con proprietĂ  nutraceutiche e studio dei fattori che ne influenzano il contenuto nelle fasi di produzione, conservazione, trasformazione e commercializzazione;
    • caratterizzazione biologica, chimica e farmacologica dei fattori nutraceutici presenti negli alimenti e nelle piante, considerando le specie autoctone e alloctone;
    • sicurezza e tracciabilitĂ  dei cibi, e il loro valore nutraceutico in relazione a produzione, conservazione, trasporto, commercializzazione ed utilizzo;
    • valutazioni della fondatezza scientifica di indicazioni nutrizionali, sulla salute e sulla riduzione del rischio di malattie (health claims) di nutraceutici e alimenti, anche secondo quanto previsto dal regolamento CE 1924/2006.
  • favorire una efficiente comunicazione dei risultati scientifici ottenuti;
  • sviluppare attivitĂ  di collaborazione e sinergie con altri enti di Ricerca pubblici e privati, nonchĂ© con il mondo della produzione alimentare e degli integratori alimentari;
  • promuovere e sostenere il trasferimento tecnologico e la valorizzazione delle conoscenze e competenze acquisite e i prodotti della ricerca;
  • promuovere l’organizzazione e la realizzazione di progetti di ricerca a livello regionale, nazionale ed internazionale;
  • promuovere e realizzare l’organizzazione di corsi di formazione e di aggiornamento rivolti a professionisti, produttori e consumatori;
  • offrire servizi e attivitĂ  di supporto e consulenza per Enti, Aziende e Associazioni coinvolti nella promozione della salute umana attraverso l’alimentazione.

 

Aims

The Research Center NUTRAFOOD “Nutraceuticals and Food for Health” has been formally founded on the 26th July 2013 in the University of Pisa, with the main aim of establishing strict connections and interactions among all the scientists working on food, nutraceuticals and health. 170 scientists from 8 Departments of the University of Pisa answered to the call and have developed a scientific network of expertise, projects, publications on the subject “Food and Health”.

The Departments involved are:

•          Agriculture, Food and Environment

•          Biology

•          Clinical and Experimental Medicine

•          Molecular, Medical and Surgical Pathology and Critical Area

•          Pharmacy

•          Translational Research and New Technologies in Medicine and Surgery

•          Veterinary Science

Safe food, healthy diets and sustainable production and consumption represent one of the main themes within the European Framework Programme Horizon 2020, strongly in accordance with the demand expressed both by consumers and producers. Safe and high-quality food is an important societal issue, boosted by the epidemiological studies reporting that consumption of “functional food”, containing high levels of beneficial bioactive compounds, plays a key role in the prevention of chronic diseases and in decreasing the risk of mortality from certain types of cancers and cardiovascular diseases.

In this context, NUTRAFOOD main aims are:

  • promotion of multidisciplinary and multimodal researches on the nutraceutical value of foods in relation to their activity in the prevention and/or cure of illness;
  • detection and quantification of the nutraceutical compounds contained in plant, animal microbial food, and their biological, biochemical and pharmacological characterization;
  •  pre-clinical and clinical assessments of nutraceuticals and food, active in the prevention and/or cure of illness;
  • evaluation of all the factors affecting the content and concentration of nutraceuticals in food during the whole agri-food supply chain (from “farm to fork”), from primary production to transformation and commercialization;
  • implementation of services on authentication, certification and traceability of safe and beneficial food, from production to distribution;
  • organization of education and professional training courses, and promotion of the diffusion of scientific results, in order to improve public awareness of the importance of producing and consuming safe and healthy food.

 To this aims, NUTRAFOOD Center is organized as a network of laboratories, each based in the relevant Department.